Er Coxes taget ud af bådens pointsystem?
Coxen er ikke en del af beregningen.
Coxen(ene) har en særstatus og udgør limen på jeres hold. Det er det samme på vores Søndagsotter. Og da det samtidigt er svært at få “nye” coxes, så har vi “opfundet” et belønningssystem til coxes, som ligger ud over den “normale” konkurrence i divisionerne. Coxes har således deres egen indbyrdes konkurrence i at coxe ottere til løbene. Det er desuden også tænkt som en hjælp til andre hold, som ikke har mulighed for at have en cox med i et løb, så kan der deles coxes på tværs af divisionerne. F.eks. vores cox Dan, vil således kunne benyttes som cox i en anden division end den vi selv ror i. Coxen optjener på den måde point og indgår så i en konkurrence om antal løb coxen har deltaget i igennem sæsonen.
Er det båden eller mandskabet der samler point?
Det er holdet der samler point. Holdet består af de 12+2. I behøver ikke være alle 12+2, I kan sagtens starte med bare 8+1, hvis det gør det nemmere for jer at starte. De sidste 4+1 kan komme på senere i løbet af sæsonen.
Kan der åbnes op i en eller anden form?
De 12 navngivende roere er de faste, coxes er væsentlig mere fleksible. Til en regatta, kan mandskabet bringe én og kun én reserve med på båden, det vi sige at en reserve ikke er en del af de 12 navngivende roere.
Hvorfor vi har valgt den måske lidt ufleksible mandskabsstruktur er primært af hensyn til at undgår, at vi pludselig til finalen står med f.eks. et helt nyt mandskab, det kunne være et “designer” hold, som var specielt sat sammen til lejligheden, så de står med større vinderchancer end de 12 faste, som har roet igennem sæsonen. Her har vi lade os inspirere af andre sportgrene, som heller ikke tillader at skifter mandskabet ud i løbet af sæsonen.
Der dog undtagelser, i fald af skader eller langtidssygdom, hvor en besætningsmedlem kommer til at mangle resten af sæsonen, der må man gerne skifte ud permanent.
Disse regler er udelukkende til for at skabe fairness i konkurrencen.
Angående fastholdelse og at være ekskluderende
OtterLIGAen er også tiltænkt som et fastholdelsesinitiativ og tilsvarende en et initiativ til at få flere af de “gamle” kaproere til engagere sig selv til at danne hold. Vi har tydelige indikatorer på, at der er en lyst blandt de “nye” “gamle” kaproere, at der er et ønske om stadig at ses med dem de har roet sammen med igennem deres elite tid og dertil kan OtterLIGAen være en motivation.
Om initiativet er ekskluderende, det kan jo diskuteres. Det er det måske lidt i det, at vi isolerer holdstørrelsen til at være 12+2. Men omvendt ved vi også af erfaring, at der jo skal mange flere end de 12+2 til at få en otter til faktisk at kunne træne i dagligdagen, derfor er det måske ikke så ekskluderende som det lyder. Desuden ser vi en klar fordel ved at de 12+2 lærer at ro sammen og at der ikke er for mange personer der mixes rundt. Der bliver i hvert fald væsentlig større kvalitet i roningen, når personerne gør en indsats for at ro sammen.
Skal holdstørrelsen være præcis 12+2?
Nej, men der må maksimalt være 12 roere og 2 coxes på et hold. Med andre ord, må I gerne tilmelde et hold med kun 8 roere og 1 cox. Hvis det i løbet af sæsonen viser sig, at I har brug for at være flere for at kunne deltage i regattaerne, så kan I altså tilmelde 4 roere og 1 cox mere – i alt 12+2.
Hvordan transporteres en otter?
Med hensyn til transport af otter, så bliver sådan en under normale omstændigheder transporteret på en bådetrailer, altså ligesom toere og firer bliver transporteret. Hvis traileren kan tage en firer, så kan typisk den også tage en otter, så længe otteren kan deles.
Normalt når vi tager til regattaer for at ro otter, så forhører vi os hos de andre otter-hold, som også skal deltage om vi sammen skal lave noget fælles transport.
Jeg tænker at vi som OtterLIGA gruppe melder ud hvem der deltager i racene, så holdene imellem kan arrangere fællestransport. Det gør det trods alt lidt billigere at komme rundt i landet.
Skal coxes være masters?
Nej, det behøver de ikke. Det vil være rigtig fint hvis de er, men det er ikke et krav. På Søndagsotteren har vi i lang tid haft et krav om at det skal være en voksen, så de kan indgå i det sociale.